måndag 31 augusti 2009

En skogstur

Att komma ut i skogen är härligt. Det är så nära och man kan bara inte komma undan en tur där. Det finns en slinga som är 2,5 km och som tillsammans med turen dit och hem blir tillsammans 3,5 km. Ganska lagom faktiskt. Just nu finns det så mycket härligt, förutom den friska luften, det gröna och lummig, små blommor och massor med folk. Det är roligt. Det är som om alla sätter igång efter sommarens vila.

Lingon och blåbär! Finns det något godare än att äta blåbären direkt från det blåbärsrisgröna (som Bengt Grive en gång beskrev en dräkt i konståknings VM) riset? Det är gott. Lingonen är röda och fina. Inte lika goda tycker jag. Lite sura.

Vackert och gott.
Och i trädgården har det varit dukat till kalas. Är man en stor familj så är det alltid någon eller något som ska firas.


Och en fin grodprins eller prinsgroda intog sin nya plats. Kanske en provkyss?





söndag 30 augusti 2009

Texas Rosennos

Jag har varit och lekt med min kompis Era. Det är så roligt. Då springer vi runt i trädgården och verkligen busar. Gör sån´t som man får och inte får..... Som att skälla och gromsa på alla som går förbi. Era är jätte-bra på att låta som en riktigt arg best. Hon gurglar långt därnerifrån magen så att det låter läskigt. Jag hoppar mest med och skäller förstås. Det kan jag.
Jag kan också låta farlig. Åsså leker vi med varandra och så... Bara roligt, tycker vi. Annars tycker jag att det är kul att vara med när det är kalas. När man tar kort på mig, så står jag alldeles stilla och ler, som här.

Men nu dethär då... Jag kallas för ganska mycket, grisgryn och Texmex och sådär som min matte tycker passar i stunden men nu detta: rosennos. Jag vet vem som hittar på det. Men då vill jag se den rosen, faktiskt.



Ja, okej då. Kanske.

Nejmen här är ju Era också. Kanske fotografen skulle träna lite mer. Men ok, får duga.

Annars är det faktiskt så att jag också gillar rosor. Jag brukar vara med när det fixas i trädgården. Då dyker jag upp lite här och där.

Det här är faktiskt en ros som jag råkar veta namnet på: Lichtkönig Lucia, ljusdrottningen Lucia. Snyggt citrongul. Doftar gott kan jag säga också.

fredag 28 augusti 2009

Lammöronen

Den sötaste växten jag vet är lammöron. Man hör ju på namnet bara: lamm-öron, ulliga, gulliga, mjuka och rar, lena och fina.






I denna rabatt är de samplanterade med lavendel och smultron. Dessutom ligger det en vacker sten att trampa på när man ska plocka smultronen mitt i.




Vid fötterna på dessa underbara Maidens Blush finns också några lammöron planterade.






Jag skulle vilja att man kunde säga lammungar. Lamm-ungar. Men det går ju inte. Får-ungar är det ju och det heter lamm.

Men växten lammöron är mjuk som en lammunge och det ligger ett på soldäcket.



torsdag 27 augusti 2009

Fingerborgsblommor



Digitalis purpurea.
Blomningstid: juni - juli
Höjd: 80 - 130 cm
Trivs: i sol och halvskugga



Fingerborgsblomman är en tvååring. Det betyder att den blommar först året efter sådd, du sår den på sensommaren och bladrosetten som då kommer upp övervintrar.

Den är en gammal medicinalväxt och humlorna älskar den!

Den passar speciellt bra tillsammans med rosor, samma jordmån och mycket sol.

Jag köpte tre stycken plantor i våras och planterade dem i Örtagården. Där står de nu och jag hoppas på att de fröar av sig. Mycket. Jag tycker att de är så läckra.

Så tänker jag att det är något med att man gör hjärtmedicin av dem. Digitalis. Hjärtat som ger energi och liv. Det överför jag på blommorna också. Livgivande växter. Det vill vi ha!

JUNGFRUROSORNA

Åh, dessa underbart ljuvliga rosa, doftande gammaldags rosor. De är mina favoriter i trädgården, trots sin kort blomning, eller kanske just därför.




Aimable Amie

onsdag 26 augusti 2009

Min andra blogg

Tidigare i somras köpte vi oss en liten husvagn. Under sommaren har vi gjort några härliga utflykter med den. Vi har varit på olika campingplatser och vi har gjort utflykter. Om detta fantastiskt härliga och enkla liv bloggar vi på



http://www.manskahahusvagn.blogg.se/




Följ gärna med oss där.

tisdag 25 augusti 2009

AUSTINROSORNA

Jag började intressera mig för de gammaldags rosorna. Planterade Maidens Blush, Dronningen av Danmark, Alba Maxima och fler jungfrurosor. De är så ljuvliga och blommar en gång under juni till mitten av juli. För att få längre blomningstid bland rosorna började jag att se mig om efter andra rosor. Jag blev helt kär i vår grannes gula ros som jag fick hjälp med att identifiera av rosenvännerna på http://www.alltomtradgard.se/. Det var en Austinros. Då blev det klart att jag skulle ge plats åt dessa engelsmän i min nya rosenberså, som är under konstruktion.

Här har jag tänkt att presentera rosorna i min trädgård och börjar med

AUSTINROSORNA



Heritage en ljuvligt ljusrosa ros med läcker citronaktig doft. Blommar villigt ändå tills hösten kommer.



Glamis Castle. Gräddvit ros.





Graham Thomas








Golden Celebration







Constance Spry, som inte blommar, men har klättrat en bit i alla fall på växtstödet som är gjort av armeringsmatta mellan två granstörar.


http://www.alltomtradgard.se/roslistan/constance-spry/


Klicka här för att se hur hon ska se ut när hon blommar så småningom (nästa sommar)


Ja, dessa engelsmän finns i trädgården tillsammans med clematis, lammöron, lavendel och andra rosor. Mer om det i nästa inlägg.